Nestanak djeteta u turističkom naselju

Turističko naselje obuhvaća hotele, kamp i apartmanski kompleks, plaže, bazene te prostore za rekreaciju i sportske aktivnosti. Tijekom sezone ovo naselje postaje mjesto okupljanja velikog broja turista i posjetitelja koji pristižu iz različitih zemalja i sa različitih govornih područja. Za sigurnost turističkog naselja brine centralna služba sigurnosti te se s jednog mjesta nadzire cijelo područje. CAP.CAP je instaliran na lokalnom poslužitelju i dostupan je operaterima i djelatnicima službe sigurnosti. Putem sustava CAP.CAP povezani su svi djelatnici: čuvari plaže i bazena, hotelskog osoblja, osoblja zaduženog za kamp, apartmane, djelatnici u dućanima, kafićima, na kioscima te djelatnici u sportskim i rekreacijskim centrima. Povezani djelatnici koriste samo mobilne telefone za komunikaciju te nemaju posebnu opremu ili edukaciju o korištenju sustava.

U okolnostima kada su smještajni kapaciteti popunjeni, a turističko naselje prenapučeno posjetiteljima, za očekivati su situacije poput ove kada su roditelji nakratko iz vida izgubili malodobno dijete i ne mogu ga sami pronaći. Roditelji se obraćaju djelatnicima koji ih upućuju u centralnu službu sigurnosti. Djelatniku službe sigurnosti roditelji daju podatke o djetetu, koji jezik dijete govori, opis gdje su točno bili u trenutku nestanka djeteta te dostavljaju fotografiju djeteta (tipično s mobilnog telefona), koju djelatnik preuzima.

Na osnovu prijave nestanka, djelatnik službe sigurnosti putem CAP.CAP aplikacije kreira obavijest o nestalom djetetu, automatski preveo na ponuđene jezike, dodao skeniranu fotografiju te sa službenog računala poslao poruku svim zaposlenicima turističkog naselja putem sms-a i e-maila. Kroz nekoliko sekundi djelatnici su primili informaciju na sms i e-mail te se istodobno uključili u potragu za nestalim djetetom. Zahvaljujući CAP.CAP aplikaciji koja je osigurala brzo slanje poruke sa potpunom informacijom i fotografijom djeteta, djelatnici raspoređeni po cijelom naselju javljaju centru ukoliko uoče dijete slično distribuiranoj fotografiji. U najkraćem roku obavještavaju roditelje o lokaciji te mogu prići djetetu i prenijeti osnovne informacije na njegovom maternjem jeziku bez obzira da li govore taj jezik ili ne. Rezultat je riješena krizna situacija u roku od nekoliko minuta.

Sigurnost postaje sve važniji segment konkurentnosti na globalnom turističkom tržištu, a prema istraživanjima, sigurnost destinacije postaje jedan od prioritetnih kriterija prilikom odabira. Zbog mogućnosti uspostave jednostavne, brze i precizne komunikacije CAP.CAP aplikacija je važan saveznik u podizanju razine sigurnosti.