Nestanak djeteta u turističkom naselju

Turističko naselje obuhvaća hotele, kamp i apartmanski kompleks, plaže, bazene te prostore za rekreaciju i sportske aktivnosti. Tijekom sezone ovo naselje postaje mjesto okupljanja velikog broja turista i posjetitelja koji pristižu iz različitih zemalja i s različitih govornih područja. Za sigurnost turista, osoblja i imovine u turističkom naselju brine se centralna služba sigurnosti. CAP.CAP je lokalno instalirana instanca i dostupan je operaterima i djelatnicima službe sigurnosti. Putem CAP.CAP sustava povezani su svi djelatnici u kompleksu: čuvari plaže i bazena, recepcionari, spremači, barmeni, konobari, djelatnici u dućanima, kafićima te djelatnici u sportskim i rekreacijskim centrima. Povezani djelatnici koriste samo mobilne telefone za komunikaciju, a za korištenje sustava  ne trebaju imati posebnu opremu, ili edukaciju o korištenju sustava.

U okolnostima kada su smještajni kapaciteti popunjeni, a turističko naselje prenapučeno posjetiteljima, za očekivati su situacije poput ove kada su roditelji nakratko iz vida izgubili dijete i ne mogu ga sami pronaći. Roditelji se u tako stresnoj situaciji  tada obraćaju djelatnicima koji ih upućuju u centralnu službu sigurnosti. Djelatniku službe sigurnosti roditelji daju podatke o djetetu, ime, dob, što je dijete imalo na sebi, koji jezik dijete govori, opis gdje su točno bili u trenutku nestanka djeteta te dostavljaju fotografiju djeteta (tipično s mobilnog telefona), koju djelatnik preuzima.

Na osnovu prikupljenih informacija o nestanku djeteta, djelatnik službe sigurnosti putem CAP.CAP aplikacije kreira obavijest o nestalom djetetu, automatski se ta obavijest prevodi na odabrani jezike, dodaje skeniranu fotografiju te sa službenog računala šalje poruku svim zaposlenicima turističkog naselja putem SMS-a i e-maila. Kroz nekoliko sekundi svi povezani djelatnici primaju informaciju na SMS i e-mail te se odmah uključuju u potragu za nestalim djetetom na području cijelog turističkog naselja. Zahvaljujući CAP.CAP aplikaciji koja je osigurala brzo slanje poruke s potpunom informacijom i fotografijom djeteta, djelatnici raspoređeni po cijelom naselju javljaju centru ukoliko uoče dijete slično distribuiranoj fotografiji. U najkraćem roku obavještavaju roditelje o lokaciji te mogu prići djetetu i prenijeti osnovne informacije na njegovom materinjem jeziku bez obzira da li govore taj jezik, ili ne. Rezultat je riješena krizna situacija u roku od nekoliko minuta.

Sigurnost postaje sve važniji segment konkurentnosti na globalnom turističkom tržištu, a prema novim istraživanjima, sigurnost destinacije postaje jedan od prioritetnih kriterija prilikom odabira. Zbog mogućnosti uspostave jednostavne, brze i precizne komunikacije CAP.CAP aplikacija je važan saveznik u podizanju opće razine sigurnosti turističkih odredišta.