Obavijest o pucanju nasipa i upute za evakuaciju

Naselja uz riječni pojas potencijalno su ugrožena od mogućnosti pucanja nasipa i opasnosti poplave. U ovoj situaciji sustav brzog obavješćivanja igra veliku ulogu u spašavanju ljudskih života i imovine. Sustav CAP.CAP je uveden u službi sigurnosti lokalne zajednice. Kada od nadležnih institucija prime obavijest o podizanju vodenog vala rijeke ili stigne dojava osobe zadužene za provjeru zaštitnog nasipa, djelatnik službe sigurnosti u kratkom roku putem CAP.CAP aplikacije upisuje tekst upozorenja, obilježava područje na koje se upozorenje odnosi te odabire komunikacijske kanale putem kojih će obavijest biti poslana. U ovom slučaju odabrane su  mogućnosti slanja putem sms poruke, elektroničke pošte, te objavom na Twitter, Facebook te javnim web stranicama.

Službene osobe i stanovnici naselja u kratkom su roku dobili poruku upozorenja o opasnosti od poplave sa točnim informacijama i uputama kako reagirati u novonastaloj situaciji. Izbjegava se prenošenje informacija putem glasovnih poziva, čime se vrijeme obavještavanja skraćuje sa jednog sata na manje od minute. Obaviještene osobe na terenu mogu brzo poslati povratne informacije o promjenama koje se događaju.

CAP.CAP u ovakvoj situaciji postiže najveći rezultat zbog mogućnosti slanja sms poruka, koje u kratkom roku primateljima donose informaciju o prijetećoj opasnosti i upute kako reagirati. Informacija se ne prenosi govornim putem, čime je vrijeme obavještavanja ključnih osoba svedeno na minimum. Korisnici sustava ne moraju biti informatički osposobljene osobe. Nezgode se događaju kada ih najmanje očekujemo i stoga je siguran komunikacijski alat od izuzetne važnosti. Komunikacija točne lokacije prijetnje je od ključne važnosti.