Obavijest o pucanju nasipa i upute za evakuaciju

Naselja uz riječni pojas potencijalno su ugrožena od mogućnosti pucanja nasipa i opasnosti poplave. U ovoj situaciji sustav brzog obavješćivanja igra veliku ulogu u spašavanju ljudskih života i imovine. Sustav CAP.CAP je uveden od strane službe sigurnosti u lokalnu zajednicu. Kada od nadležnih institucija prime obavijest o podizanju vodenog vala rijeke, ili stigne dojava osobe zadužene za provjeru zaštitnog nasipa, ovlašteni djelatnik službe sigurnosti u kratkom roku putem CAP.CAP aplikacije šalje privatnu poruku upozoranja u kojoj upisuje tekst upozorenja, obilježava i fotografira područje na koje se upozorenje odnosi. Također, on odabire komunikacijske kanale putem kojih će obavijest biti poslana. Tu poruku upozorenja prima služba sigurnosti koja obaviještava djelatnike službe sigurnostina tom području i objavljuju javno upozorenje prema populaciji na ugroženom području. Privatne poruke mogu se slati putem e-maila i SMS porukama,  dok se javne obavijesti šalju putem e-maila, Twittera, Facebooka i javnim web stranicama.

Službene osobe i stanovnici naselja u kratkom su roku dobili poruku upozorenja o opasnosti od poplave s točnim informacijama o pucanju nasipa, ugroženom području i uputama o evakuaciji. Izbjegava se prenošenje informacija putem glasovnih poziva. Na taj način se vrijeme obavještavanja skraćuje s jednog sata na manje od jedne minute. Obaviještene osobe na terenu mogu brzo poslati povratne informacije o promjenama koje se događaju. Pri komunikaciji se koristi običan mobilni uređaj koji omogućava brzo uključivanje volontera, spasilačkih službenika i službenika hitne pomoći s drugih područja koji ne posjeduju posebnu radio opremu, niti su specijalno uvježbani.

CAP.CAP u ovakvoj situaciji postiže najveći rezultat zbog mogućnosti slanja tekstualnih poruka, koje u kratkom roku i na vrijeme primateljima donose informaciju o prijetećoj opasnosti i upute kako reagirati. Informacija se ne prenosi govornim putem, čime je kvaliteta i vrijeme obavještavanja izuzetno poboljšano. Korisnici sustava ne moraju biti informatički osposobljene osobe. Nezgode se događaju kada ih najmanje očekujemo i stoga je siguran i pouzdan komunikacijski alat od izuzetne važnosti. Komunikacija točne lokacije prijetnje je od ključne važnosti.